Το Χλεμούτσι είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στα βοριοδυτικά της Περιφερειακής Ενότητας της Ήλιδας στην Πελοπόννησο της Νότιας Ελλάδας, που υπάγεται στο δήμο Κάστρου-Κυλλήνης.
Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1220 από τους κυβερνήτες των σταυροφόρων του Πριγκιπάτου της Αχαΐας για να χρησιμοποιηθεί ως το βασικό οχυρό τους. Πρόκειται ίσως για το καλύτερο οχυρό των πρώτων χρόνων της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα που διατηρείται έως και σήμερα στη χώρα. Το κάστρο βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο 226 μέτρων κοντά στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα εξαγωνικό κεντρικό κτίσμα στο οποίο βρίσκεται μια εσωτερική αυλή και κατά μήκος περιέχει πύργους. Επίσης, προστατεύεται από εξωτερικό τείχος που περιλαμβάνει μια εξωτερική αυλή στη δυτική του πλευρά. Το κάστρο έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή, αυτή του 13ου αιώνα , με μικρές μετατροπές για την εγκατάσταση πυροβολικού.
Βρισκόμενο δίπλα στην Ανδραβίδα, την πρωτεύουσα του Δήμου και το κύριο λιμάνι της Γλαρέντζας, το Χλεμούτσι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Δήμου αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν πολιορκήθηκε. Μετά την βυζαντινή κυριαρχία στην περιοχή το 1427, κατελήφθη το 1460 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μαζί με το υπόλοιπο Δεσποτάτο της Πελοποννήσου. Στους Οθωμανικούς χρόνου, έγιναν μικρές προσθέσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για πυροβολικό, αλλά το κάστρο σταδιακά έχασε την σπουδαιότητά του και ήταν ολοκληρωτικά εγκαταλελειμμένο στα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1821, κατά την Ελληνική Επανάσταση, κομμάτι του εξωτερικού τείχους καταστράφηκε για να εμποδιστεί η χρήση του από τους επαναστάτες Έλληνες. Σήμερα πρόκειται για ένα διατηρημένο μνημείο ανοιχτό προς το κοινό.